Kirjoitus on julkaistu vaalilehdessäni.
Kunnantalon kohtalo kiinnostaa monia. Rakennus on arkkitehti Arto Sipisen kilpailuvoittona suunnittelema kunnantalo, joka on otettu käyttöön 1.12.1980. Tuusula-seura on tehnyt ELY-keskukselle esityksen kunnantalon suojelemisesta.
Kunnantalo, tai osa siitä, on asetettu käyttökieltoon, johtuen sisäilmaongelmista. 80-luvun alussa rakennetussa talossa on ilmeisen selvästi riskirakenteita ja toimimattomia tai jopa puuttuvia kapillaarikatkoja. Kosteutta on todennäköisesti päässyt rakenteisiin vesikaton kautta ja alapohjan kautta. Kunnan työntekijät on sijoitettu eri puolille Tuusulaa ja suurin osa heistä Tuuskotoon Tuusulanjärven rannalle.
Purkamispäätöstä tulee tarkastella usealta näkökannalta. Ovatko rakennuksen vauriot ja puutteet korjauskelvottomia? Tiedämme kokemuksesta, että kapselointikorjaukset eivät tuota riittävän hyvää lopputulosta. Juurisyyhyn pitää puuttua ja rakennuksen ongelmakohdat pitää korjata kunnolla mikäli haluamme korjauksen aidosti onnistuvan. Onko rakennuksen kunto ja ongelmat selvitetty huolella käyttäen Suomen parhaita asiantuntijoita?
Kauppakeskuksen, eli “laatikko-Prisman” pohjoinen sijainti edellyttää, että kunta vuokraa rakennuksesta itselleen tilat pitkälle tulevaisuuteen. Voinemme arvata, että kunnan tilat tulevat olemaan kooltaan ja käyttötarkoituksiltaan tarpeitaan suuremmat. Kunta maksaisi näistä tiloista korkeaa vuokraa kiinteistörahastolle, joka sijaitsee matalan verotuksen maassa. Mikä Tuusulassa toimiva puolue tai ryhmä haluaa tietoisesti suunnitella ratkaisua jossa tuusulalaisten veroeuroista yksikään ei jää Suomeen?
Mikäli kunnantalon korjaus ei ole millään laskukaavalla järkevää ja koitamme edes vähän jättää eurojamme kotimaahan, on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Voisiko Tuuskoto olla pidempiaikainen ratkaisu kunnan työntekijöille tai ainakin osalle heistä? Sijainti on aivan loistava Tuusulanjärven rannalla ja Tuusulanjärven maisemista merkittävät taiteilijatkin ovat inspiroituneet. Hyrylän torin viereen ideoimani kauppahallin viereen voisi laittaa TuusInfon palvelupisteen palvelemaan kuntalaisia. Koronapandemiassa otetun digiloikan ansiosta pystymme entistä paremmin tekemään töitä eri paikoista. Ei aina tarvitse purkaa vanhaa ja rakentaa kalliisti uutta.